Activiteitenkalender

16 maart 2024 - 17 maart 2024 Wintertelling

Vrijwel de gehele Zaanstreek wordt geteld op de aanwezige vogels, voornamelijk de wintergasten maar ook diverse andere soorten. Deze tellingen vinden al tientallen jaren plaats waardoor bepaalde trends zichtbaar worden. Sommige soorten nemen in de loop der jaren toe, andere nemen in de Zaanstreek af, mogelijk onder invloed van de klimaatveranderingen.

De telling wordt uitgevoerd door geregistreerde tellers. Interesse om ook mee te doen? Neem dan contact op met de commissie tellingen en inventarisaties.

23 maart 2024 Nieuwe Driemanspolder

Het voorjaar beginnen we met wederom een nieuwe excursie in het programma. De Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer. Dit gebied is officieel als recreatiegebied geopend in 2020 en is volop in ontwikkeling.
Het gebied heeft naast recreatie als doel om overtollig regenwater op te vangen en zo een veiligheidsbuffer te creeren voor de regio.
In de afgelopen jaren heeft het gebied zich ontwikkeld tot een paradijs voor vogels en daarmee dus ook voor vogelliefhebbers.
We maken een rondwandeling door het gebied en afhankelijk van de waterstanden doen we dat in een wandeling of in verschillende wandelingen vanuit verschillende hoeken.

25 maart 2024 Grote Voorjaarslezing

De spreker en onderwerp hiervoor zijn nog niet bekend. zie de Kieft van maart.

2 april 2024 Algemene Ledenvergadering

De Algemene LedenVergadering (ALV) zal worden gehouden op 2 april in de Lorzie, Marktplein 3 in Wormerveer.
Leden zijn welkom vanaf 19 uur en de ALV begint om 19.30 uur.

De agenda wordt in de komende Kieft geplaatst en zal dan ook op de website verschijnen.
Jaarverslagen zullen rond half maart worden gepubliceerd op de website van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek.

5 april 2024 - 7 april 2024 Meerdaagse excursie naar het Fochteloërveen en het Dwingelderveld

Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 april 2024 organiseren Laura Overdijk en Dorien Honigh namens onze vereniging een driedaagse excursie in het mooie gebied rondom het Dwingelderveld en het Fochteloërveen. Ook De Weerribben-Wieden en Het Drents-Friese Wold liggen in de nabijheid dus voor ieder wat wils.
Ga mee met deze unieke driedaagse ontdekkingsreis. Door de bijzondere biotoop maken we kans op een gevarieerde mix van vogels. Naast kraanvogels hopen we op ontmoetingen met tal van andere bijzondere vogelsoorten van bos, moeras, heide, stuifzand en hoogveen.
We verblijven in het prachtige Fletcher Landhotel De Eese-Giethoorn. Het sfeervolle hotel in De Bult is gelegen nabij het prachtige en veelzijdige Giethoorn, aan de rand van natuurgebied Woldberg en de Eese.
Wij kijken ernaar uit om samen met de 28 personen die zich reeds hebben ingeschreven dit bijzondere natuurgebied met al zijn vogelpracht te mogen bezoeken.

Hotel De Eese-Giethoorn

Kraanvogels in het Fochteloërveen

20 april 2024 Duingebied Meijendel

We gaan dit jaar op herkansing in duingebied Meijendel. Vorig seizoen hebben we het gebied bezocht in de winterperiode en ondanks dat het een mooie wandeling was viel het aantal waargenomen soorten tegen.
Nu gaan we in het voorjaar om de nodige zangvogels te gaan zoeken. Het duingebied staat van oudsher bekend als paradijs voor nachtegalen. Nu neemt deze soort in de afgelopen jaren ook op andere plekken aardig in aantal toe is het toch een goede reden om dit gebied te bezoeken.
Bij mooi weer is het weer mogelijk om af te sluiten op het terras onder het genot van een hapje en een drankje.

23 april 2024 Contactavond

De spreker en het onderwerp zijn nog niet bekend.

14 mei 2024 Contactavond

De spreker en het onderwerp zijn nog niet bekend.

25 mei 2024 Horsterwold, de Stille Kern

We sluiten het seizoen af met een wandelexcursie in het Horsterwold. Judeljo is de hint van waar we naar op zoek gaan. Maar in dit enorme loofbosgebied is een grote variatie aan soorten te vinden. Dichte loofbossen worden afgewisseld met mooie waterpartijen en open graslanden wat het voor een hoop soorten een mooi leefgebied maakt.
Het gebied wat we bezoeken heet de Stille Kern en dit is een vrij struingebied wat betekent dat we niet afhankelijk zijn van de wandelpaden maar gewoon kunnen gaan waar wij maar willen.
Uiteraard gaan wij van tevoren weer op verkenning uit om de mooiste plekjes uit te zoeken dus we zien iedereen graag bij een van onze excursies.