Boren voor bijen

Bron: Zaanse ecoloog David Sluis
Foto’s: Peter Kruit & David Sluis

Op 9 september werd onder de bezielende leiding van Marco van Wieringen, ecoloog van Rijkswaterstaat, een groep van 20 enthousiaste vrijwilligers, waaronder leden van de Zaanse Vogelwacht en KNNV, rondgeleid langs de natuuroever bij Buitenhuizen. Wat gingen ze daar doen?

Boren in een boomstam
Boren in een boomstam

Naar aanleiding van een serieuze bomenkap (240 Canadese populieren) in het begin van dit jaar langs de N246/natuuroever vonden Monique Zonneveld (KMZ) en ecoloog David Sluis, dat dit ruimhartig ecologisch gecompenseerd diende te worden. Het idee vatte post bij Rijkswaterstaat en zodoende zijn er allerlei ecologische maatregelen getroffen om de biodiversiteit een boost te geven. Zo verrezen er twee vleermuishotels (paalkasten), een torenvalknestkast, takkenrillen (zowel terrestrisch als aquatisch) een fantastisch ooievaarswiel en liggen er een zestal gestapelde stronken. Ook zal het maaibeheer worden aangepakt en zal er de komende tijd een geweldig assortiment (15 soorten) aan inheemse bomen en struiken worden terug geplant, waaronder besdragers en soorten als wintereik en zwarte populier. De gestapelde en geschilde boomstammen lagen er echter niet zomaar. De bedoeling was om er een gigantisch insecten/bijenhotel van te maken. Daarom was gevraagd om een (accu)boormachine mee te nemen en er lustig op los te boren. Hier werd dus grootschalig gehoor aan gegeven, echter het werk is nog lang niet af! Ton Smit van de Vogelwacht maakte zelfs gebruik van een ouderwetse handboormachine zoals op de foto is te zien.

Help ook met boren!

Visarend
Visarend

De stapels liggen langs het hele traject tot aan de oeverzwaluwwand. Als je nu een keer zin hebt om wat leuks te doen, neem dan een acuuboormachine mee met scherpe hout- of metaalboortjes in de diameters 3 t/m 8 mm. Zorg er voor dat je schone boorgaten maakt die onder een licht neergaande hoek staan zodat regenwater er niet inloopt. Je kunt schone boorgaten maken door de boor er een paar keer in- en uit te halen. Je mag boren op de kop maar ook op de lange zijde van de stammen. Boor er lustig op los en vergeet niet, goed om je heen te kijken naar de ecologische maatregelen aldaar. Wij hadden het geluk dat tijdens de middag een vissende visarend rondvloog bij de natuuroever, geweldig! Het boren doen we o.a. voor diverse geslachten bijen (metsel, behangers etc.) en ook diverse wespen. Hier komen dan weer allerlei parasieten op af zoals sluip- en, goudwespen, verschillende vliegen en kevers; een mini-ecosysteem op zich.

 

In het voorjaar gaan we ook nog nadenken of we vlotjes kunnen plaatsen voor visdief e.d. Al met al is- en wordt – dit een parel aan de rand van onze gemeente. De Natuuroever begint direct achter de Koffiepost op het Pontplein. Ga kijken en genieten, en vooral boren!

Boom met gaten
Boom met geboorde gaten