STORK Wintertelling 2024

Bron: Nieuwsbrief STORK

In het weekend van 20 & 21 januari vragen wij iedereen weer om overwinterende ooievaars te tellen en/of ringnummers af te lezen. 
Veel van de overwinterende ooievaars sliepen, tot de vorst inviel, op hun nest. Wij zijn benieuwd welke invloed het weer van de afgelopen dagen heeft gehad op de spreiding van de overwinteraars over het land. Om antwoord op die vraag te krijgen, hopen we weer op veel meldingen van ooievaars volgend weekend.

De afgelopen jaren werden een kleine 1000 individuele ooievaars gezien en gemeld. Het is echt geweldig dat honderden mensen ooievaars waarnemen en melden. We hopen ook dit jaar weer op een groot aantal melders.

Tijdens de zachte winter van 2022/23 waren er minder concentraties dan andere jaren. Ooievaars maken in de winter vaak gebruik van vuilverwerkings-locaties, maar in zachte winters spreiden ze meer.  Nu is het kouder geweest. Aan de noordkant van Oss worden al veel ooievaars gezien en afgelezen. 

Zie je een ooievaar?

Geef dan in het weekend van 20 en 21 januari 2024 aantal, plaats, datum en eventuele ringgegevens door. Dat kan op één van de volgende manieren:

  1. Via een e-mail naar wintertelling2024@ooievaars.eu
  2. Via waarneming.nl
  3. Telefonisch via 06 4559 1968

Klik hier voor meer informatie over de wintertelling.